Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Δημόσια Υγεία
ιδιωτικού δικαίου...

Πολύς λόγος γίνεται εδώ και καιρό για την κατάντια των ελληνικών, δημόσιων νοσοκομείων.
Είμαστε όλοι αποδέκτες των αντιδράσεων των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας όπου εμφανίζεται ο αρμόδιος υπουργός και όχι μόνο ο τωρινός αλλά και οι προηγούμενοι.
Μόνο που τα πράγματα είναι χειρότερα από αυτά που μας παρουσιάζει ο τηλεοπτικός φακός.

Τόσο τα Γενικά Νοσοκομεία όσο και τα πιο εξειδικευμένα έχουν τραγικές ελλείψεις όχι μόνο σε έμψυχο δυναμικό αλλά, δυστυχώς, και σε μηχανήματα απολύτως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία τους. 

Στη Βόρεια Ελλάδα η κατάσταση είναι σχεδόν ένα βήμα πριν από την οριστική παύση λειτουργίας τους.
Πιο συγκεκριμένα το αντικαρκινικό Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη δεν έχει μαγνητικό τομογράφο. Φανταστείτε! Το νοσοκομείο που ασχολείται κατ'αποκλειστικότητα με την καταπολέμηση του καρκίνου στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχει μαγνητικό τομογράφο.

Τι κάνουν οι ασθενείς;
Όσοι καρκινοπαθείς χρειαστεί να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία, εξαναγκάζονται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.
Μεταφέρουμε πρόσφατη εμπειρία ασθενούς που πήγε με παραπεμπτικό από το Θεαγένειο για MRI(μαγνητική) στο Παπαγεωργίου. Εκεί του είπαν πως δεν μπορεί να την κάνει στο Παπαγεωργίου γιατί δεν ανήκει στην ίδια ΔΥΠΕ με το Θεαγένειο και τον παρέπεμψαν στο ΑΧΕΠΑ ή στο Ιπποκράτειο.
Να σημειωθεί ότι για να καλύψει ένας άνθρωπος αυτές τις αποστάσεις πρέπει να κινείται με ιδιωτικό όχημα ή να έχει οικονομική άνεση για να πληρώσει ταξί.
Αφού περιπλανήθηκε υποχρεωτικά στην πόλη και δε βρήκε άκρη, αποφάσισε να δώσει τέλος στην οδύσσειά του επιλέγοντας ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο όπου τελικά  πλήρωσε αδρά, έκλεισε ραντεβού με πολιτισμένο τρόπο, χωρίς καμιά ταλαιπωρία και με πολύ ανθρώπινη συμπεριφορά από πλευράς των ιδιοκτητών του κέντρου.

Δεν τον  ρώτησε όμως κανείς αν τα χρήματα που διέθεσε θα του λείψουν για να καλύψει κι άλλες βασικές του ανάγκες.

Θεωρούσε μάλιστα τον εαυτό του τυχερό που για τις αξονικές που έπρεπε να κάνει τον εξυπηρετούσε το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας αντί να καλύπτεται από το Θεαγένειο. Ούτε καν αξονικό τομογράφο δεν διαθέτει το Θεαγένειο! Η απόλυτη τραγωδία για τους καρκινοπαθείς της Βορείου Ελλάδος!

Αυτή η προσωπική εμπειρία ενός συμπολίτη είναι όμοια με εκατοντάδων άλλων που μην αντέχοντας την ταλαιπωρία και τον έμμεσο ή και άμεσο εξευτελισμό στα δημόσια νοσοκομεία, επιλέγουν την εξυπηρέτηση στα ιδιωτικά κέντρα επειδή το κράτος, το σύστημα, τα συμφέροντα αποκλείουν τον απλό, Έλληνα πολίτη από την ανθρώπινη, αξιοπρεπή, πλήρη εξυπηρέτηση του από το δημόσιο νοσοκομείο.

Αναστασία Ποιμενίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου