Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Πέμπτη 2-11-2010

Α.Π. Γεια σου, Γιάννη, είμαι η Αναστασία Ποιμενίδου, τι κάνεις;
Γ.Κ. Στο φινάλε, λοιπόν, στην εκπνοή της εκπομπής, διότι δεν έπρεπε να το αφήσουμε, αλλά δεν κλείνει το συγκεκριμένο θέμα ,Αναστασία, καλησπέρα.
Α.Π. Καλησπέρα, καταρχάς να πούμε καλή δύναμη στους κατοίκους που πλήγηκαν σήμερα, κουράγιο.
Γ.Κ. Τα είδες τα πλάνα τα συγκλονιστικά;
Α.Π. Ορίστε;
Γ.Κ. Τα είδες τα πλάνα; Είχαμε και την άτυχη γυναίκα…
Α.Π. Τα είδα, δυστυχώς!
Γ.Κ. Την άτυχη γυναίκα στα Κηπιά… Λοιπόν, Αναστασία
Α.Π. Άκουσα την εκπομπή σου εχθές και ήταν πολύ σημαντικό το ρεπορτάζ, ακούστηκαν φωνές, ακούστηκαν απόψεις.
Γ.Κ. Όσον αφορά το θέμα του Δήμου Φιλίππων;
Α.Π. Της συνένωσης ναι. Θέτω ένα ερώτημα: δικαιούνται ή δεν δικαιούνται οι κάτοικοι του Δήμου Φιλίππων να επιμένουν στη σπουδαιότητα του ονόματος Φίλιπποι; Να το διαγράψουμε δηλαδή;
Γ.Κ. Ένα είναι αυτό
Α.Π. Και θα’λεγα επίσης να ρωτήσουμε έναν ιστορικό, έναν αρχαιολόγο, έναν τουριστικό πράκτορα, έναν ξενοδόχο, να δούμε τι έχουν να μας πουν κι αυτοί. Γιατί οι τουρίστες που έρχονται από την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Νότια Αμερική, τα διάφορα σημεία όλου του κόσμου ξέρουν τα πάντα για τους Φιλίππους κι εμείς οι ντόπιοι κάτοικοι δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτε. Ένα, δεύτερον, νομίζω, άποψή μου είναι ότι το σχέδιο Καλλικράτης αφορά την ανάπτυξη του μέλλοντος και ο επόμενος δήμαρχος Φιλίππων-Καβάλας θα πρέπει να έχει όραμα και σχέδιο για την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων αυτήν τη στιγμή σύμφωνα με μελέτη είναι ο τρίτος σε επισκεψιμότητα χώρος στη Βόρεια Ελλάδα. Όλοι μας εδώ τον σνομπάρουμε, τον σνομπάρουμε τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων. Τα λεφτά πηγαίνουν στην Αθήνα και δεν το λέω με καμία διάθεση αντιπαλότητας με την Αθήνα. Η Αθήνα μου αρέσει, έχω ζήσει στην Αθήνα, δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα, αλλού είναι το πρόβλημα μας. Όσον αφορά το Βαπτιστήριο και την Αγία Λυδία δεν ξέρουμε που πηγαίνουν αυτά τα λεφτά.
Άρα λοιπόν θέτω επίσης ένα ακόμη ζήτημα, ποιό; Την αποκέντρωση σε οικονομικό επίπεδο και τη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά. Θα ήθελα τα λεφτά από αυτούς τους ιερούς χώρους να πηγαίνουν στην τοπική ανάπτυξη και πουθενά αλλού. Είμαι υπέρ της συνένωσης Καβάλας-Φιλίππων αλλά επιμένω στο όνομα γιατί δεν πρέπει να χάνουμε την ιστορικότητά μας ως τόπος, ως χώρα και αμέσως μετά ως τοπική κοινωνία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και να κοιτάξουμε όλοι μαζί, γιατί αυτήν την γη την μοιραζόμαστε όλοι είτε στην Καβάλα είτε στον Αμυγδαλεώνα είτε στις Κρηνίδες, θα ήθελα να οργανωθούμε όλοι μαζί απέναντι στη γήρανση κυριολεκτικά και μεταφορικά του τόπου μας.
Γιάννη μου, σε ευχαριστώ πάρα πολύ, ήταν σπουδαίο το ρεπορτάζ. Να’σαι καλά.
Γ.Κ. Κι εγώ σε ευχαριστώ για την παρέμβαση. Να’σαι καλά. Καλό απόγευμα. Πραγματικά μες στην εκπνοή είχαμε και την Αναστασία Ποιμενίδου, πραγματικά κατατοπιστική η άποψή της, συμπληρώνει και το ρεπορτάζ με τις παρεμβάσεις που έκανε όσον αφορά την οικονομική διαχείριση των εσόδων από τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων, που φεύγουν κατευθείαν στην Αθήνα και πολύ σωστά είπε ότι δεν έχουμε τίποτε με την Αθήνα, αλλού είναι το θέμα. Κι έτσι πρέπει να τα δούμε λίγο πιο σφαιρικά τα πράγματα, να ανοίξουν λίγο οι ορίζοντές μας, να ανοίξουν οι κεραίες και να τα δεχόμαστε όλα γιατί ένα έργο κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου