Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2000
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
Η κατάρτιση του προγράμματος ευθύνη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ
    Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας ανέλαβε φέτος την ευθύνη της διοργάνωσης του Φεστιβάλ  Φιλίππων- Θάσου, που συμπληρώνει 43 χρόνια παρουσίασης θεατρικών παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο.  Το γεγονός αυτό μόνο θετικά μπορεί να το δει κανείς. Ποιός, άλλωστε, πολιτιστικός φορέας, που έχει σχέση με το θέατρο, μπορεί να είναι ειδικότερος από ένα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.;
    Παραθέτουμε παρακάτω αποσπάσματα της συνέντευξης που μας παραχώρησε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής.
Ερώτηση: κ. Σίσκο, νομίζετε πως το Φεστιβάλ Φιλίππων έχει τύχει της ίδιας φροντίδας με το Φεστιβάλ Επιδαύρου από τους αρμόδιους πολιτιστικούς φορείς ; Παρότι και εδώ έχουν ανέβει καταπληκτικές παραστάσεις από ανθρώπους που υπήρξαν ‘’ιερά τέρατα’’ του θεάτρου!
Απάντηση: Νομίζω πως όχι, αλλά δεν ξέρω , αν για αυτό φταίνε οι φορείς ή φταίμε εμείς οι ίδιοι. Νομίζω πως δεν έγινε η σωστή προβολή. Ξέρετε όλα τα πράγματα παίρνουν τις διαστάσεις που έχουν από εμάς τους ανθρώπους.  Α ν λοιπόν εμείς δεν τα οριοθετήσουμε σωστά, δεν θα τα αντιμετωπίσουν σωστά και οι υπόλοιποι. Εμείς σε συνεργασία με το δήμο Καβάλας κάναμε την εξής κίνηση: αναθέσαμε σε κάποιο γραφείο δημοσίων οργανώσεων μια συνέντευξη τύπου για τα Μ.Μ.Ε.  της Αθήνας , όπου παρουσιάσαμε το Φεστιβάλ Φιλίππων. Το ενδιαφέρον όλων ήταν πολύ μεγάλο κι έτσι καταφέραμε και κάναμε γνωστό και στην  υπόλοιπη Ελλάδα το Φεστιβάλ Φιλίππων. Αυτή η εκδήλωση δεν ήταν μόνο για τους Καβαλιώτες, ήταν και για τους Καβαλιώτες.  Με την ενημέρωση των αθηναϊκών Μ.Μ.Ε. παίρνει άλλη διάσταση το όλο θέμα και αποκτά τη βαρύτητα που του αξίζει. Αυτό το Φεστιβάλ είναι σημαντικό και ο χώρος είναι εκπληκτικός.  Απομένει πια σε εμάς να το δούμε με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που χρειάζεται.
Ερώτηση: Πιστεύετε πως το κοινό της περιοχής θα παρακολουθήσει τις φετινές παραστάσεις;
Απάντηση: Ναι, δεν αμφιβάλλω καθόλου γι αυτό. Το κοινό της περιοχής εδώ είναι ένα παιδευμένο κοινό.  Έχει κουλτούρα και θεατρική παιδεία, η οποία, βέβαια, έχει άμεση σχέση με τα 43 ολόκληρα χρόνια που γίνεται το Φεστιβάλ. Στις φετινές παραστάσεις κάνουμε και μια δοκιμή. Προστίθεται μια παιδική παράσταση ‘’ Ο τσάρος με τη μακριά γενειάδα’’ που θα ανέβει από το Εθνικό Θέατρο. Η συγκεκριμένη παράσταση έχει πάει στο Ηρώδειο και έγινε χαμός. Πραγματικά είναι μια παράσταση αντάξια του χώρου του θεάτρου.
Ερώτηση: Αρκετές από τις παραστάσεις θα ανέβουν σε χώρους εκτός θεάτρου. Δεν αδικεί το χώρο του Αρχαίου Θεάτρου αυτό το γεγονός;
Απάντηση: Όχι δεν το αδικεί, γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν και άλλοι χώροι που είναι μέσα στην Καβάλα. Κάποιες παραστάσεις θεωρήσαμε ότι δεν θα πρέπει να ανέβουν μέσα σε αυτόν τον ιερό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου. Έτσι, λοιπόν, εντάξαμε μέσα στο Φεστιβάλ Φιλίππων αυτές τις παραστάσεις που θα γίνουν στο Κάστρο της Καβάλας και στο Ακόντισμα Ν. Καρβάλης, που είναι ένας νέος χώρος  που πρέπει και αυτόν να τον βάλουμε μέσα στην πόλη.
Ερώτηση: Υπάρχει ο διαχωρισμός των διαζωμάτων στον χώρο του Θεάτρου , όπως άλλες χρονιές;
Απάντηση: Όχι, φέτος αποφασίσαμε να έχουμε μια ενιαία είσοδο 5.000 δρχ. για τους ενήλικες και 3.500 δρχ. για τους φοιτητές και τα παιδιά. Ίσως πάλι παραπονεθούν κάποιοι. Πάντως θα δούμε πως θα πάει και φέτος και θα πράξουμε ανάλογα.  Αυτά τα πράγματα,  άλλωστε, δεν είναι ανελαστικά. Η εμπειρία θα μας οδηγήσει. Εμείς ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε τον κόσμο, δεν αποφασίζουμε και διατάσσουμε. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε απόψεις, σε προτάσεις, σε θέσεις. Αυτή, άλλωστε, είναι και η δουλειά μας και η φιλοσοφία μας να ακούσουμε τον κόσμο, να αγκαλιάσουμε όλοι μαζί αυτήν την προσπάθεια που γίνεται, να αγαπηθούμε όλοι μαζί και να αγαπήσουμε αυτό που γίνεται για τον πολιτισμό στον τόπο μας.

Εμείς ευχόμαστε να γίνουν έτσι τα πράγματα, όπως τα λέει ο κ.Σίσκος και του ευχόμαστε καλή δύναμη στην προσπάθειά του. Του προτείνουμε, συνάμα, του χρόνου να απευθυνθεί και στο δήμο Φιλίππων έτσι ώστε να συμμετάσχει και ο δήμος μας στο κορυφαίο αυτό γεγονός της περιοχής.


ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΟΙΜΕΝΙΔΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου