Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Παρασκευή 2/11/1990      Τεύχος   102
Εξώστης
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΘΕΑΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Απαιτούνται άμεσες  λύσεις.
Να κινητοποιηθούν οι αρχές και οι διανοούμενοι
    Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει τους τελευταίους  μήνες η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Όχι,  βέβαια πως παλιότερα τα πάντα λειτουργούσαν καλά. Είναι γνωστά τα μύρια προβλήματα της σχολής αυτής που συνέχιζε μέχρι πρότινος τη λειτουργία της σε πείσμα των αντιξοοτήτων χάρη στο μεράκι και την επιμονή των φοιτητών της αλλά και των καθηγητών. Η σχολή στεγαζόταν προσωρινά σε προκάτ κτίρια (βλέπε παράγκες) αλλά με …στυλ.
    Αυτή η προσωρινότητα όμως έγινε μόνιμη κατάσταση.
    Το ήδη οξύ στεγαστικό πρόβλημα μεγάλωσε όταν τα κτίρια αυτά άρχισαν να ραγίζουν, να καθιζάνουν, να πέφτουν οι στέγες, να μπάζουν νερά κι  άλλα ωραία τέτοια που δείχνουν το ενδιαφέρον της πολιτείας γι’ αυτό που λέγεται καλλιτεχνική παιδεία.
    Παράλληλα άρχισαν και κάποιες άλλες περίεργες ενέργειες όπως αδικαιολόγητη έλλειψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού  αλλά και πυρπόληση πριν ένα περίπου χρόνο ενός προκάτ οικήματος όπου στεγαζόταν το τμήμα του καθηγητή κ. Δημητρέα. Τότε η ενέργεια αυτή χαρακτηρίστηκε  μάλλον σαν τυχαίο συμβάν χουλιγκανισμού. Ένα χρόνο όμως αργότερα και πάλι στην ίδια ακριβώς ημερομηνία ( 22 Οκτωβρίου ) καταστρέφεται από πυρκαγιά και το νέο προκάτ  που στέγαζε  το εργαστήρι του κ. Δημητρέα ενώ έγιναν απόπειρες εμπρησμού.
    Θέλοντας να παρουσιάσουμε το ζήτημα αυτό ζητήσαμε τις απόψεις των σπουδαστών για την κρίση που υπάρχει στη  σχολή καλών τεχνών.  Περιληπτικά αναφέρουμε τις απόψεις των: Γιάννη Χρηστάκου, Κικής Παυλιγιάννη, Νίκου Τόλη και Κώστα Λάσκαρη,  που είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου του φοιτητικού συλλόγου.
    Όπως επεσήμαναν τα κύρια προβλήματα της σχολής καλών τεχνών είναι η άθλια υποδομή των προκάτ κτιρίων των οποίων η αντοχή φτάνει μόνο τα πέντε χρόνια, η έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας η οποία καθώς λένε οι φοιτητές είναι απαραίτητη λόγω των εύφλεκτων υλικών που  χρησιμοποιούν στη δουλειά τους όπως νέφτι, τοξικές ύλες, χαρτί, ξύλα, μουσαμάδες κ.λπ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι εύκολη η προξένηση πυρκαγιάς όχι μόνο από  εμπρηστική ενέργεια αλλά και από απλή απροσεξία ή βραχυκύκλωμα.
    Καταγγέλλουν τόσο το υπουργείο όσο και την πρυτανεία  για τη συστηματική αδιαφορία τους για τα χρόνια και πάγια προβλήματα της Σ.Κ.Τ. που ευνοούν τη δυνατότητα καταστροφής της. Όπως μας είπαν δεν είναι επαρκής η πρόταση του πρύτανη για ανέγερση νέων προκάτ κτιρίων στη θέση των παλαιών μέσα σε είκοσι μέρες. Δήλωσαν ακόμη ότι διαφωνούν με την απόφαση της πρυτανείας για υλοποίηση  ενός κυβερνητικού προγράμματος με σκοπό την ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος στη Θέρμη μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ετών (απόφαση που πάρθηκε ερήμην του φοιτητικού συλλόγου και των καθηγητών) μιας και αυτό αφ’ ενός μεν θα σημάνει την αποκοπή τους από το πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο της πόλης αφετέρου θα χρειαστούν περισσότερα από επτά χρόνια για το στήσιμο νέας σχολής σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της σχολής.
    Οι φοιτητές ζητούν μια άμεση, βραχυπρόθεσμη αλλά και μόνιμη λύση η οποία θα καλύπτει τις υλικοτεχνικές ανάγκες τους. Τονίζεται ότι κατέληξαν στην αναστολή  της λειτουργίας της σχολής και στη μη έκδοση  των αποτελεσμάτων των εισιτηρίων εξετάσεων μετά από επίπονες προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων τους, που δεν έτυχαν της κατανόησης αλλά αντίθετα του εμπαιγμού της πρυτανείας όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.
    Στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από τις πρυτανικές αρχές θα προβούν σε καταγγελία στην επιτροπή της ΕΟΚ με σκοπό το οριστικό κλείσιμο της  ήδη ανύπαρκτης αυτής σχολής.
    Παράλληλα θα συντονίσουν τις προσπάθειες  τους καταρτίζοντας φωτογραφικό αρχείο  και ενημερώνοντας τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της πόλης μας με επιστολές κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση  έμπρακτης συμπαράστασης στον αγώνα τους για επίλυση των προβλημάτων τους.  Ο «Εξώστης» θεωρώντας ότι η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. είναι σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της πόλης μας θα συνεχίσει την έρευνα αυτή φιλοξενώντας τις απόψεις των καθηγητών, της πρυτανείας  αλλά και  κάθε άλλου ενδιαφερόμενου.
    Κάνουμε έκκληση στους πνευματικούς ανθρώπους, στους δημοσιογράφους και στις αρχές να επιδείξουν επιτέλους το απαιτούμενο ενδιαφέρον.
Τ.Π.,Μ.Α.








Παρασκευή  9/11/1990   Τεύχος  103
Η μόνη άμεση λύση
Η Α.Σ.Κ.Τ.  ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ Λ. ΝΙΚΗΣ
     Στο προηγούμενο τεύχος του «Εξώστη» κάνοντας αναφορά στα χρόνια και πάγια προβλήματα  που αντιμετωπίζει η Α.Σ.Κ.Τ. ( Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) αλλά και στο πρόσφατο γεγονός της πυρκαγιάς του εργαστηρίου του καθηγητή κ. Δημητρέα, παρουσιάσαμε απόψεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των φοιτητών   και δώσαμε την υπόσχεση ότι θα φιλοξενήσουμε σε αυτό το τεύχος τις απόψεις του Πρύτανη του Α.Π.Θ. κ. Τρακατέλη.
     Παρ’ όλες τις υποσχέσεις που μας έδωσε η γραμματέας του ο τελευταίος απέφυγε να μας συναντήσει ή και να απαντήσει γραπτά στις ερωτήσεις που του κοινοποιήσαμε.  Πάντως είναι απορίας άξιον  το ότι  ο κ. Τρακατέλης τηρεί επίμονα σιγή ιχθύος. Μήπως η στάση του υποδηλώνει την άρνησή του να δημοσιοποιήσει τα προβλήματα της σχολής, που ο ίδιος αδυνατεί να επιλύσει;  Ποιος είναι τελικά ο πιο υπεύθυνος να απαντήσει στο γιατί αυτή η συγκεκριμένη σχολή υπολειτουργεί από το ξεκίνημά της ακόμη;
    Εκτός από τον κ. Πρύτανη κάναμε μια προσπάθεια προσέγγισης των διδασκόντων καθηγητών της Α.Σ.Κ.Τ. εκ των οποίων  ο κ. Δημήτρης Κοντός μας υποσχέθηκε ότι θα μας παραχωρήσει συνέντευξη για το επόμενο τεύχος μας.
    Στο μεταξύ το όλο θέμα αρχίζει να παίρνει κι άλλες διαστάσεις εξ αιτίας κάποιων φημών, που υποστηρίζουν ότι η κρίση της Α.Σ.Κ.Τ. προκλήθηκε έντεχνα προς όφελος ιδιωτικής αντίστοιχης σχολής που ιδρύθηκε  πρόσφατα  στην πόλη μας.  Τα οικονομικά συμφέροντα πλέον και στην  Παιδεία είναι  μεγάλα αν σκεφτεί κανείς ότι τα δίδακτρα αυτής  της σχολής ανέρχονται σε εξακόσιες χιλιάδες δραχμές το χρόνο. Εύλογα αναρωτιέται κανείς εάν τελικά κρύβονται και συμφέροντα κάποιων καθηγητών πίσω από αυτή τη στάση αδιαφορίας που κρατούν ορισμένοι στα προβλήματα της Α.Σ.Κ.Τ. γιατί όπως πληροφορούμαστε μερικοί από τους καθηγητές της κρατικής σχολής αποτελούν  το διδακτικό προσωπικό της ιδιωτικής.
    Εξάλλου την περασμένη Τρίτη έληξαν τα χάπενινγκς διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι  φοιτητές της σχολής στο χώρο της Καμάρας.
    Οι ενέργειές τους συνεχίζονται με μια σειρά επαφών με το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και  με τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού. Σκοπεύουν ακόμη όπως μας είπαν  να κάνουν δωρεά στο δήμο Θεσσαλονίκης έναν από τους πενήντα περίπου καμένους τους πίνακες.
    Τέλος, θα στείλουν έναν αντιπρόσωπο για να συμμετάσχει στο συνέδριο που οργανώνει το Εικαστικό Επιμελητήριο με σκοπό να εκθέσει τα φλέγοντα προβλήματα της Α.Σ.Κ.Τ.
    Ο «Εξώστης» θα συνεχίσει την έρευνα του για την Α.Σ.Κ.Τ.  και θέλοντας να συμβάλλει στην επίλυση του ζητήματος, επαναφέρει μια παλιά του πρόταση που αποτελεί βέβαια μακροπρόθεσμη λύση.
    Εδώ και δύο χρόνια έχουμε προτείνει την ίδρυση ενός Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών με δική του διοίκηση και Πρύτανη που θα ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τα θέματα του ιδρύματος και θα περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη σχολή Καλών Τεχνών, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, την Ανωτάτη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου  και την Κινηματογραφική Σχολή που πιθανότατα θα ιδρυθεί στο προσεχές μέλλον στην πόλη μας.
    Οι περισσότερες από αυτές τις σχολές που προαναφέραμε λειτουργούν ήδη στην πόλη μας.
    Εξάλλου δεν υπάρχει καλλιτεχνικό πανεπιστήμιο στη χώρα μας και η Θεσσαλονίκη φημίζεται τόσο για την πολιτιστική της κίνηση όσο και για το ότι αποτελεί μια πανεπιστημιούπολη.   
    Μια δεύτερη πρόταση του «Εξώστη» που αποτελεί άμεση και βραχυπρόθεσμη λύση, είναι η εκμετάλλευση  του κτιρίου της Λεωφόρου Νίκης που είναι ιδιοκτησία του Α.Π.Θ. Το κτίριο αυτό ως γνωστόν είναι κατειλημμένο από άστεγους φοιτητές, οι οποίοι όμως δηλώνουν ότι θα το εκκενώσουν μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου.
Τ.Π.


Πρόταση


  Η πρόταση προέρχεται από το περιοδικό «Εξώστης» και αφορά την          άστεγη  πια, μετά την τελευταία πυρκαγιά σχολή καλών τεχνών της Θεσσαλονίκης .
                       Πρόταση που αποτελεί και  άμεση λύση είναι να στεγαστεί η σχολή στο κτίριο              της Λεωφόρου Νίκης- ιδιοκτησίας  του Α.Π.Θ.- που  πρόκειται να εκκενωθεί από τους άστεγους φοιτητές που το κατοικούν , εντός των ημερών.
Η ιδέα είναι άριστη. Έτσι θα σταματήσουν οι κακές γλώσσες να λένε πως το παράπηγμα  της σχολής καλών τεχνών κάηκε για να ευνοηθεί η ιδιωτική σχολή καλών τεχνών, που τελευταία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, με διδάσκοντες μερικούς από τους καθηγητές της σχολής του ΑΠΘ.
                                                                Οι ακροβολιστές
Το σχόλιο αυτό έγινε από τους ακροβολιστές της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου